Режим роботи
Пн-Пт 10:00-18:00, Сб 10:00-15:00 Нд Вих.
Ви можете зробити замовлення через корзину цілодобово. Після отримання замовлення наші менеджери в робочий час зв'яжуться з Вами для уточнення деталей замовлення.
Режим роботи
Пн-Пт 10:00-18:00, Сб 10:00-15:00 Нд Вих.
Ви можете зробити замовлення через корзину цілодобово. Після отримання замовлення наші менеджери в робочий час зв'яжуться з Вами для уточнення деталей замовлення.

Який фасад для кухні краще обрати

17.11.2021 Категория: Корисна інформація, Все для кухні

Який фасад для кухні краще обрати

Фасадом кухні прийнято називати лицьову сторону меблевого гарнітура, тобто фронтальні панелі тумб, пеналів, підвісних шаф. Від нього залежить загальний вигляд кухні, а заразом і гарний настрій при приготуванні та прийомі їжі. Сьогодні в сучасних моделях фасади виготовляються з дорожчих матеріалів, ніж каркаси меблів. У результаті при невисокій вартості вдається досягти презентабельного ефекту.

Функція фасаду не тільки естетична, але й практична, оскільки передні панелі схильні до потрапляння на них жиру, випарів, водяних бризок, механічних пошкоджень. У зв'язку з цим потрібно подбати, щоб матеріали були стійкі до перепадів температури, вологи, подряпин, ударів від предметів, що падають, легко очищалися від забруднень. Серед основних видів кухонних фасадів: моделі з натурального дерева, пресованої деревини (ДСП та МДФ), пластику та скла.

Кухні із натурального дерева

Така розкіш влетить у копієчку, зате й порадує своєю презентабельністю та довговічністю. У виготовленні сучасних кухонь нерідко використовують натуральне дерево тільки для фасадів, корпус виконується з більш дешевих матеріалів. Подібна комбінація знижує вартість меблів. Причина дорожнечі не тільки в тому, що вироби з дерева міцні та екологічно безпечні, а й у складній техніці виробництва. Для масиву використовується бук, дуб, береза, вільха, акація, ясен. Завдяки різноманіттю лакофарбових матеріалів, при обробці вдається досягти будь-якого відтінку. Зазвичай у дерев'яному фасаді використовується прямокутна рамка. Декор найрізноманітніший: різьблення, інкрустація, малюнок. Найчастіше фасади з натурального дерева виконуються у класичному стилі, провансі, ар-деко, модерн. Крім інших переваг, вироби з масиву стійкі до розсихання і довго виглядатимуть так, ніби кухню купили лише вчора. Але й догляд за деревом вимагатиме чималих зусиль.

komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-10 komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-8

Фасади із пресованої деревини

Найбільш популярні фасади з ДСП та МДФ. У СРСР кухні з деревної стружки (ДСП) були найпоширенішими. Вони, як і зараз, коштували недорого, виглядали цілком пристойно, хоч візуально не відрізнялися різноманітністю. Зараз меблі з ДСП можна вибрати на будь-який смак, але популярність її останнім часом трохи знизилася. Загальний та головний недолік – моделі не можуть конкурувати за довговічністю та міцністю з деревом або МДФ. Технологія виготовлення плит із МДФ аналогічна ДСП. Але є істотна різниця: МДФ виробляється з дрібнішої стружки твердих порід дерева, парафіновий склад, що просочує, робить матеріал максимально міцним, в плані екологічної безпеки наближений до дерева.
komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-24 komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-20

Нанесення фарби на фасади

Зазвичай термін служби фасаду із МДФ налічує кілька десятиліть. Але може прослужити і більше при правильному догляді та якісному покритті. Фарбування відбувається так: спочатку на плиту наноситься грунтовка, на неї кілька шарів фарби. При цьому поверхня ретельно шліфується після кожного нанесення та висихання. Фарбовані фасади з МДФ та ДСП мають попит, оскільки різнокольорові кухні в моді, і у покупця є можливість проявити креатив, замовивши меблі в нетрадиційному кольорі: червоному, синьому, салатовому, фіолетовому, помаранчевому. На жаль, ця краса досить слабко захищена від зовнішніх пошкоджень: подряпин, тріщин, сколів, сонячних променів.

komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-15 komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-27

ПВХ-плівка

Фасад кухні з ДСП та ПВХ з використанням ПВХ-плівки – оптимальний варіант за ціною та якістю. Плівка наноситься ламінуванням, що забезпечує повне прилягання покриття до поверхні плити. Кінцевий результат має дуже ефектний вигляд. Малюнок виробу часто стилізується під великий чи дрібний камінь, дерево, мармур, шовк. У плівкових фасадів маса переваг. Вони:

• не створюють проблем у догляді – для прибирання підходять будь-які миючі засоби;

• не схильні до всмоктування різних запахів;

• різноманітні за текстурою та кольоровим оформленням;

• дешеві за ціною.

Слабка ланка плівкових фасадів – велика чутливість до високих температур. Гарячі предмети на таку поверхню ставити не можна, оскільки пошкодження потім не підлягає відновленню, доведеться змінювати покриття.
komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-1 komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-26

komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-3 komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-2

Пластик

Кухні із пластику виглядають яскраво, ошатно. Поверхня фасаду може бути матовою або блискучою. Декоративний пластик наклеюється на панелі із МДФ та ДСП. Є три варіанти оформлення торців:

• з двох боків фасад декорується ПВХ чи акрилом, інші дві сторони обклеюються пластиком;

• пластик прикріплюється акрилом або ПВХ із чотирьох сторін;

• В обрамленні торців використовується алюміній.

Пластикові фасади не бояться вологи, легко миються, не вигоряють на сонці.

komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-25 komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-29

Скляні панелі

Ще один популярний різновид фасадів, що особливо підходять для кухонних гарнітурів у стилі hi-tech. Такі меблі візуально здатні збільшити кухню. Для виготовлення використовується гартоване скло з високою міцністю, що досягається кількома етапами термообробки. Навіть при потужному ударі таке скло не б'ється, в крайньому випадку може покритися розсипом дрібних тріщин. Дуже красиво виглядає на скляних фасадах різний декор:

• візерунки;

• матування;

• вітражний розпис;

• малюнки;

• декорування кольоровими уламками (ф’юзинг).

Вибір скляного варіанта фасадів – для справжніх естетів.

komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-23 komod-bc-kak-wybrat-kuhnu-9

На офіційному сайті "Комод" представлений широкий вибір кухонних гарнітурів. Придбати готові меблі або проявити фантазію і зробити на замовлення з урахуванням ваших розмірів. Підбирайте варіант фасаду, який би щодня радував око та надихав на створення нових кулінарних шедеврів.